Naturen är intressant på många sätt. Något som många fått upp ögonen för under den senaste tiden är den vita älgen i som härjar i Värmland. Vita älgar är en ovanlighet men finns framförallt i just Värmland, Dalarna, Bohuslän och Dalsland. Jaktsäsongen närmar sig med stormsteg men många vill nog inte att den stora, vita älgtjuren ska bli skjuten.

 

Det är snart jaktsäsong och många förbereder sig med att hitta rätt prylar och redskap att ta med sig, från bland annat fahallenjakt.se.  Frågan är om de vita älgarna faktiskt får skjutas vid jakt. Enligt en artikel i SVT särbehandlas inte dessa i lagstiftningen. De är med andra ord inte fridlysta och kan under älgjakt skjutas, som vilka andra älgar som helst. Däremot är det så att enskilda jaktlag kan sätta upp egna restriktioner, i till exempel Värmland finns det jaktlag som tillåter sig att skjuta vit älg och de som väljer att inte göra det.

 

Det är många jägare som sparar de vita älgarna för att de är så pittoreska, och till viss del även för att de är en turistmagnet, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent vid Jägarnas riksförbund – Aftonbladet

 

Skogens konung finns i Värmland

 

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur en entusiast som sett älgen på nära håll beskriver den som en exotisk varelse. Den stora, vita älgtjuren är kanske skogens okrönte konung på riktigt.

Varför är älgen vit? Det undrar nog en hel del. Det handlar om ett fenomen som kallas för leucism, något som innebär att älgen inte kan lagra pigmentet melanin. Till skillnad från albinism kan dock älgarna producera ämnet, de kan bara inte lagra det.