IOK har tagit i med hårdhandskarna inför sommarens OS och gjort det lättare att diskvalificera ryttare i hästgrenarna som varit för tuffa mot sina hästar. Detta har lett till att flera ryttare inte får tävla vidare i OS i Rio.

Det finns mycket att ha i åtanke när man ska tävla med sin häst, oavsett om det gäller hoppning, dressyr eller galopp. Exempelvis är det viktigt att hästen tränas upp, att hästen själv tycker det är roligt att tävla och att den kan transporteras till tävlingen på ett bra sätt. Mer om detta kan man läsa här. Och extra viktigt att man har allt under kontroll och på plats är det när man ska tävla i stora mästerskap som exempelvis OS. När man tävlar i dessa typer av tävlingar måste dessutom hästen vänja sig vid ett helt nytt land och den har ofta fått fraktas en ganska lång väg. Dessutom ställer man väldigt höga krav vid ett OS på att hästen ska må bra och att ryttaren behandlar den på rätt sätt.

En striktare blodsregelhäst-ryttare-hoppning

I Dagens Nyheter kan man läsa att det straffar sig direkt om man är för tuff mot sin häst i OS-hoppningen. I OS i Rio de Janeiro som pågår nu, har redan fyra OS-hoppryttare blivit diskade på bara två dagar. Varför de blivit diskade beror på den så kallade blodsregeln. De har helt enkelt varit för hårdhänta mot sina hästar. Anledningen till att regeln heter just blodsregeln är för att ett ekipage ska diskvalificeras om en häst:

  • Blöder på sidorna
  • Blöder i nosen
  • Blöder i munnen
  • Har märken som tyder på att ryttaren använt sporrar eller spö för hårt

Den här regeln är inte ny men har blivit uppdaterad med tydligare instruktioner för hur domare och kontrollanter ska göra när de ser dessa symptom på hästarna.

Sporten under granskning

Att man förtydligat reglerna har alltså gett effekter eftersom många ryttare redan blivit diskvalificerade. Och varför man från början har valt att förtydliga reglerna inför det här OS beror på att internationella olympiska kommittén har ridsporten under granskning. De vill se förändringar i de tre hästgrenarnas upplägg för att sporten ska få vara kvar på OS-programmet.