Det är roligt med husdjur – på väldigt många sätt. Men det som en del glömmer på vägen mot att klappa en mjuk päls är att faktiskt ta hand om sina djur ordenligt och dessutom ha råd med dessa från allra första början.

hund katt kanin Diverse husdjurI DN kan vi läsa om det bistra faktumet att katter ofta kastas ut när matte och husse är på semester, flera katthem larmar om att övergivna katter ökar allt mer och då framförallt under sommarmånaderna. Det är inte bara oaktsamt och vårdslöst det är dessutom dyrt för samhället och ett onödigt lidande för de stackars kissarna.

Men det är dessutom farligt att vara husdjur på sommaren, som vi kan läsa om i LT, det innebär nämligen fler tillfällen att göra sig illa på, av bland annat ormar, paddor och fästingar. Hundar är dessutom väldigt känsliga för värme eftersom de inte kan svettas på samma sätt som människor. Hur som helst måste man som ägare till ett djur utfordra dessa riktigt också, men bra foder – som till exempel Royal canin hundfoder.

Sköldpaddor överges allt oftare

Ett nytt larm som gör sig hört är att sköldpaddor är de nya sommarkatterna, de övergivs och Skansen har tagit emot väldigt många i år som lämnats i naturen att klara sig. Mer om detta går att läsa om här i Sydsvenskan.

Den är ofta liten som en femkrona när den köps in och är också förhållandevis billig. Den rödörade vattensköldpaddan har varit ett val för familjer som vill skaffa husdjur sedan det blev lagligt att importera den när Sverige gick med i EU. Men många är inte beredda på hur snabbt sköldpaddan växer till sig — på två, tre år blir den stor som en tallrik. (Sydsvenskan)