Många har hästar för sällskap och för att rida på lite då och då. Men en del har hästar för att tävla i olika typer av ridsport. Ska man tävla med en häst krävs det lite mer än om man bara har den som sällskapsdjur. Rätt utrustning, rätt träning och en ryttare i bra form är nödvändigheter.
I Sydsvenskan kan man läsa att Malmö stad plöjt för miljoner i Ribersborgsfältet för att underlätta för ridsporten. I sommar blir det dock ingen fälttävlan, men det betyder inte att pengarna är bortkastade säger man på gatukontoret i staden. Det kommer nämligen bli hästtävlingar där även i fortsättningen. Man väljer nämligen att pausa fälttävlan i år för att ta ett helhetsgrepp om området för att locka fler Malmöbor och besökare till tävlingarna. Man vill att fältet ska användas till hästar året runt och inte bara två veckor på sommaren.
Vad krävs?
Att man satsar mycket på ridsport och hästtävlingar beror på att det finns ett stort intresse för detta och många vill komma och titta. Det är även många hästägare som är intresserade av att ställa upp. Men vad krävs då för att ha en tävlingshäst? Självklart behöver man en massa utrustning för att kunna åka runt på olika tävlingar runt om i landet. Man behöver framförallt någon typ av transport för hästen och många använder sig exempelvis av transporter från Torstensons hästtransport och hästlastbil. Man behöver även vagnar, sadlar och annat som hästen måste vara utrustad med för att kunna genomföra en tävling. Något annat som krävs för att ha en tävlingshäst är självklart en massa träning. En otränad häst lär inte göra speciellt bra ifrån sig på tävling. På Aftonbladet kan man läsa hur en championtränare berättar hur man tränar upp en häst så att den ska bli hållbar. Han berättar om att hästar måste jämföras med idrottsmän. Det är nämligen ungefär samma skador som de båda drar på sig – knäskador och ledskador. Några andra saker som är viktiga för att hästen ska kunna tävla är:
- Att den har bra grundkondition innan den börjar tränas mer på allvar.
- Att man tränar hästen en massa, både i ur och skur och året runt.
- Att hästen inte tränar hårt varje dag, utan att den får variation och även vila.
- Att hästen själv tycker att det är roligt att träna och tävla.
- Att den värmer upp både innan träning och innan tävling.
Ryttaren måste också träna 
Men den som tror att hästen gör allt jobb vid tävlingar har fel, även om hästen är en viktig faktor. Det är nämligen också viktigt att man som kusk eller ryttare är rätt tränad. I Göteborgs-Posten kan man ta del av övningar som alla ryttare kan prova för att bli starkare. Mycket handlar om styrketräning eftersom ett riktigt ridpass kräver hård fysisk ansträngning. Är en ryttare bra tränad blir kommunikationen mellan häst och ryttare bättre, risken för skador blir mindre och det blir lättare för hästen att bära ryttaren.